“Wat gevoeld wordt wil geleefd worden”

Yoga “Speciaal”

Yoga “Speciaal” is een aangepaste vorm van Yoga voor mensen (m/v) die leven met een chronische ziekte of lichamelijke beperking. De lessen zijn toegankelijk voor personen die nog fysiek kunnen bewegen, maar meer begeleiding, ondersteuning en aanpassingen nodig hebben. Om naast de noodzakelijke reguliere zorg en therapie├źn net als ieder ander mens Yogales te kunnen volgen.

Als ervaringsdeskundige weet ik, net als vele andere, hoe het is om te leven met een lichamelijke beperking. In 2010 kreeg ik de diagnose Artrose in mijn onderrug. Wat mij tijdens het les geven enorm beperkte in mijn bewegingsvrijheid. Het nodigde mij uit om bewuster te worden van mijn lichaam, en mijn grenzen nog duidelijker te voelen. Waardoor mijn lessen zich naar een steeds rustigere en zachtere vorm van Yoga ontwikkelde. Deze ontwikkeling zette zich voort doordat de klachten verergerde en ik intensieve houdingen niet meer kon aannemen. Zo heb ik me langzaam ontwikkeld van fysieke Hatha Yoga lessen naar verstillende Mindfulness Yoga lessen. Waarin ik niet langer meer de doener ben, maar de waarnemer van al mijn gevoelens en gedachten. Om op een zachte wijze mijn grenzen te verkennen, en meer ruimte en vrijheid te ervaren in de beperking.

Als gevolg van mijn fysieke beperking is bij mij het verlangen ontstaan om een ieder, die leeft met een chronische ziekte of lichamelijke beperking, te ondersteunen in zijn of haar persoonlijke proces. Het volgen van Yoga “Speciaal” kan een grote bijdrage leveren aan jouw kwaliteit van leven. Het zorgt voor meer ontspanning en meer bewustzijn over hoe je met jezelf omgaat. Je leert jouw grenzen te verkennen, en te accepteren dat het is zoals het is. Om in de beperking die er is meer energie en levenskwaliteit te ervaren.

Elke les wordt aangepast op ieders individuele fysieke mogelijkheden door gebruik te maken van hulpmiddelen. In elke les wordt een bepaald thema aangesproken wat je bewust maakt van hoe je met jezelf en jouw beperking omgaat. De lessen worden in een prettige en ontspannen sfeer gegeven, in een groep van maximaal 7 personen. Als het voor jou nog niet passend is om in groepsverband les te volgen, dan is het ook mogelijk om eerst individuele lessen te volgen.

De ruimte waarin de les plaats vindt is rustig en stil. Alle aspecten van Yoga zullen aan bod komen, zoals; meditatie, eenvoudige dynamische en verstilde houdingen, ademhalingsoefeningen, stilte, klankheling, ontspanning en visualisatie. Na afloop van de les is er, voor wie wil, ruimte om te delen met elkaar. Om je ondersteund te voelen in jouw proces.

Yoga “Speciaal”

  • Geeft meer ontspanning, ruimte en vrijheid in de beperking die er is
  • Geeft je meer energie, kracht en zelfvertrouwen
  • Verbetert concentratie en ademhaling
  • Maakt je meer bewust van jouw lichaam en grenzen
  • Verbetert je slaap- en leefritme

Uitgangspunt van iedere les is om je te ondersteunen in jouw persoonlijke bewustwordings proces. Er is niets wat je moet kunnen of moet bereiken!