“Ik voel niet langer de behoefte om mijn emoties te bedwingen”

Chronische pijn

Er wordt van chronische pijn gesproken als je langer dan 3 maanden pijn of klachten hebt, waarbij medisch onderzoek geen duidelijke verklaring biedt voor het ontstaan en aanhouden van de klachten. We noemen dit ook wel aanhoudende pijn. Eén op de vijf personen leeft met aanhoudende pijn, wat veel beperkingen met zich meebrengt. En hebben de boodschap mee gekregen dat ze er maar mee moeten leren leven. Dan begint voor vele de zoektocht naar therapieën en artsen om toch van de pijn af te willen komen. Wat op de lange duur weinig of geen verbetering oplevert omdat de klachten geen fysieke oorzaak hebben die opgelost kunnen worden!

Bij Chronische pijn is er geen weefselschade, er is niets kapot in het lichaam, er kan fysiek niets hersteld worden! Chronische pijn is het gevolg van veranderingen in het zenuwstelsel (ruggenmerg en brein) naar aanleiding van stressvolle of onprettige gebeurtenissen in je leven. Er zijn nieuwe verbindingen in je hersenen aangelegd die maken dat de pijn aangezet wordt en aanhoudt. Het zenuwstelsel is overgevoelig geworden, en geeft meer pijn prikkels vanuit het lichaam naar de hersenen om je te (over)beschermen. Het gevoel van pijn ontstaat altijd in de hersenen en kunnen ook een signaal van pijn afgeven wanneer het lichaam gezond en onbeschadigd is.

Net als pijn worden emoties ook verwerkt in de hersenen, en kunnen langdurig pijnklachten veroorzaken doordat deze onbewust worden verdrongen. Je hebt niet geleerd je emoties te voelen en te uiten, of gaat ze uit de weg omdat ze te pijnlijk zijn. Als emoties langdurig onderdrukt worden zetten deze zich vast in je lichaam, en uiten deze zich in aanhoudende klachten met alle gevolgen van dien. Vaak speelde er rondom het ontstaan van je pijnklachten één of meerdere stressvolle situaties die jouw pijnsysteem aangezet hebben en zenuwstelsel gevoeliger hebben gemaakt. Belangrijk is het om te onderzoeken welke stressvolle situatie er speelde rondom de start van je klachten. En door welke emoties en gedrag je je pijn en klachten onbewust in stand houdt.

Door je pijn en klachten leef je niet meer het leven wat je graag zou willen. Je bent het vertrouwen in je lichaam kwijt geraakt, en in de vermijding gegaan om te voorkomen dat de pijn erger wordt. In het individuele coach traject Zijn met Pijn word je begeleidt, om stap voor stap weer de regie over je leven te nemen door gedragsverandering. Samen gaan we op weg naar een meer ontspannen, waardevoller en vreugdevoller leven waarin jij centraal staat. Waardoor de pijn meer naar de achtergrond verdwijnt, of zelfs helemaal verdwijnt!

Het is ook mogelijk het traject Zijn met pijn in een groep te volgen of deel te nemen aan de groepslessen “Yoga Speciaal”.